گره دیفرانسیلی
چهارشنبه, ۶ ارديبهشت ۱۳۹۱، ۱۲:۴۱ ب.ظ
شماره فروردین نشریه متین 91
مدتی پیش که در یکی از جلسات_ هم به ظاهر و هم به باطن _مهم برای ارائه نظرات و به اصطلاح برون رفت از برخی چالش ها شرکت کرده و افاضات متنوع دوستان صاحب نظر! را شنیده بودم، در فکر فرو رفتم که گیر کار یک جای پنهان از دید این متولیان است.
گاهی آن قدر لقمه را دور سر خودمان و یا خودشان!_بسته به موقعیت_می چرخانیم که هم لقمه بر زمین می افتد و هم شخص پیچ خورده!
حال اگر سیاست بالادستی جامع و درستی این وسط مدون نشده باشد،هم شخص پیچ خورده طبق قانون اول نیوتن هم چنان می چرخد و هم این لقمه ی هدف،روی زمین می ماند و هر که از راه می رسد لگدی می زند و آن را له می کند !
معادله دیفرانسیلی ارائه شده بالا دارای چند متغیر است.از جمله :لقمه ،سر،خودمان،خودشان،چرخیدن،زمین،سیاست بالادستی و ...
خیلی از گره های سیاسی،فرهنگی،اجتماعی جامعه امروز ما شبیه به این معادله چند متغیره و چند مجهولی اند و بدیهی است که حل چنین معادله ای سخت،زمان بر،فرسایشی و نیاز به امکانات پیچیده دارد.اما یک عامل مهم می تواند به حل این معادله کمک شایانی بکند و خیلی از مجهولات را معلوم کند و آن هم ...
***
بگذارید با یک مثال خیلی خیلی ریز، شروع کنیم:
پس از چند روز دوندگی و پاس کاری شدن بین اتاق ها،آخرالامر می روید اتاق رئیس فلان اداره کوچک!
وارد اتاق که می شوی آن قدر این رئیس سرش در پرونده هاست که حتی به خودش اجازه نمی دهد چهره درهم شما را لحظه ای ببیند و سلام علیکم_که حتی عین را چنان از ته حلق تلفظ میکنی تا متوجه تان شود_ شما را در بهترین حالت ممکن با یک سر تکان دادن صامت ، جواب می دهد.پس از طرح مسئله، با جملات مرسومشان آن چنان آب پاکی را روی سر شما می ریزند که آمپرتان را تا آخر بالا می برد.حال شما باید خیلی آدم حکیمی باشی تا بتوانی هم بر خودت مسلط شوی،هم به هزاران ضرر مادی و معنوی حاصله فکر نکنی و هم به آن سیاست بالا دستی، بد و بی راه نگویی!
اگر این مسئول_که بعضی هاشان انگار خود ذات اقدس اله معجزه فرموده و این تافته جدابافته علامه دهر را از همان عالم عرش مستقیم بر صندلی ریاست نازل کرده اند و پای حکمش را شخصا امضاء فرموده اند_با دیدن این ارباب رجوع کمی نیم خیز می شد_که حتی از لحاظ فیزیوتراپی هم به نفع خودش است_و با لبخند و مهر ماجرا را پیگیری می کرد هیچ مشکلی پیش نمی آمد.
***
آن عامل تعیین کننده اخلاق است.این یک مصداق ریزش بود.حالا شما تعمیمش بدهید به بالاتر.
از مشکلات خانوادگی ،اداری،دانشگاهی گرفته تا همین مشکلات مجلس و دولت !
جامعه به مجموعه سیم های درهمی می ماند که اگر غافلانه کشیده شود_اخلاق مراعات نشود_گره های سختی را پدید می آورد و تا آن گره دیفرانسیلی باز نشود هیچ تلاشی به نتیجه نمی رسد و بالعکس به گره ها افزوده می شود.
جای بحث زیادی است درین حوزه مهم مغفول مانده.
به شرط حیات ادامه دارد....
امیرالمومنین علی(ع) :
دل های مردم گریزان است،به کسی روی می آورند که خوش رویی کند.
حکمت 50 نهج البلاغه
- ۹۱/۰۲/۰۶